13 квітня виповнюється 115 років від дня нароодження української письменниці, казкарки та перекладачки Оксани Дмитрівни Іваненко, яка народилась в місті Полтаві.
«Пишучи казку, я жила мріями моїх героїв… Я вкладала в неї всі почуття, спогади, думки, розмисли» - писала О.Іваненко.
Мрія, що зародилася змалку, все життя надихала казкарку, писати для дітей, вести їх за допомогою слова дорогою добра.Писати і читати Оксана вивчилась непомітно в чотири роки.Змалечку дуже полюбила казку і сама почала вигадувати й фантазувати. Своєю творчістю Оксана Дмитрівна внесла значний вклад не тільки в дитячу літературу, але і в жанр історичної літератури для дітей і підлітків.
🌺До ювілейної дати письменниці завідувачка бібліотекою села Зібранівка Олександра Близнюк, з учнями 4 класу місцевої гімназії провела годину спілкування «Казковий світ Оксани Іваненко» та на завершення зустрічі було проведено міні читацьку олімпіаду по казках письменниці «Великий щирий друг дітей». На сторінках своїх казок вона навчала малечу бути кмітливим , сміливими, відрізняти добро від зла, берегти природу, любити тварин.
Вона лауреат літературної премії імені Лесі Українки за повість "Рідні діти", роман "Тарасові шляхи" та "Лісові казки". Лауреат Шевченківської премії за книгу "Завжди в житті".
Майже сім десятиліть Оксана Іваненко присвятила літературній праці. Доля відміряла їй довге життя – 91 рік. 17 грудні 1997 року полинула у вічність душа майстрині художнього слова – Оксани Дмитрівни Іваненко. Похована вона на Байковому цвинтарі Києва.
Життя письменника – це його книжки.
В бібліотеці села Зібранівка представлена виставка однієї книги Оксани Іваненко «Тарасові шляхи».
Історія написання книги є незвичайною. Письменниця об'їздила місця, де Тарас народився, де блукав од дяка до дяка, побачила ті села, ті шляхи-дороги, по яких ходив Шевченко. Так почалися мандрівки письменниці Тарасовими шляхами.
Книга «Тарасові шляхи» видавалася багато разів і з кожним черговим виданням вона розширювалась та поглиблювалась і з невеличкого оповідання виріс роман з п'яти частин. Роман «Тарасові шляхи» перекладено мовами інших народів і видано у багатьох країнах світу.
Своє життя Оксана Іваненко пройшла з чудовими книжками, які читали наші батьки, а зараз читаємо ми.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу